Tetőablak kisokos
Természetes fény

A tetõtérben kialakuló fényviszonyokat több összetevõ is befolyásolja. A hatósági elõírások mellett a bevilágító felületek mérete, elhelyezése és a különbözõ tetõsíkokon való elosztása mind-mind átgondolandó. Emellett a kitekintés lehetõségét is biztosítani kell, miközben a mélyebben fekvõ terek is világosak maradnak. 

Az országos településrendezési és építési követelményekrõl (OTÉK) szóló 253/1997.(XII.19.) Korm. Rendelet elõírása szerint:

88. § (3) A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya
  1. nevelõ-oktató helyiségben legalább 1:6-od legyen
  2. egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelõ megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet, továbbá
  3. felülrõl történõ bevilágítás esetén legalább 1:10-ed legyen.

Az elõírások alapján azt javasoljuk, hogy a VELUX tetõtéri ablakok bevilágító felületének összessége a hasznos alapterület 1/10-e legyen.

A fényeloszlás az üvegfelületek megfelelõ elosztásával alakítható.  Ha a gerinchez közelebb is tervez ablakokat az építész, akkor a szoba beljebb fekvõ részei is világosabbak lesznek. A kitekintés lehetõségét azonban csak az alacsonyabban beépített ablakok nyútják. A tökéletes megoldás az, ha néhány felülvilágítóval a belsõ területeken is optimális fényviszonyokat teremtünk, és alacsonyan is elhelyezünk ablakokat, hogy megõrizzük a külvilág látványát. Ez a kombináció segítséget nyújt a helyiség friss levegõvel való átöblítésében is.

Kézi mûködtetés

A VELUX tetõtéri ablakok - kivéve a kettõs funkcióval bírókat - fõként felül elhelyezett szerkezettel nyithatók, a könnyû mûködtetés érdekében. De hogyan tudjuk a legkényelmesebben kezelni az ablakokat?

Alsó vagy felsõ kilincs?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon nem kényelmesebb-e olyan középsõ tengely mentén nyíló ablaktípust választani, melynek zárszerkezete az ablak alján található.
A válasz egyértelmûen nem!

Távmûködtetés

A VELUX tetõtéri ablakok kézi távmûködtetésére több mód is van, az elektromos vagy napelemes vezérlés lehet már gyárilag beépített, de utólagosan is beszerelhetõ. A motoros mûködtetés történhet falikapcsolóval vagy távirányítóval, egy vagy több ablakot nyitva-zárva egyszerre. A választás az Ön kezében van.

Régi tetõablakok cseréje

Büszkék vagyunk arra, hogy a VELUX tetõtéri ablakok évtizedekig is problémamentesen mûködnek. Tetõterek azonban már a VELUX Magyarországra érkezése elõtt is épültek és oda 20-25 évvel ezelõtt olyan tetõablakokat építetettek be, melyek már nem felelnek meg az energiatakarékossággal kapcsolatos elvárásainknak. Nemcsak gyenge hõszigetelõ képességük miatt szökik ki rajtuk az értékes meleg, de záródásuk sem mindig megfelelõ. Üvegük gyakran sérült, bemattult vagy bepárásodik. Nehéz hozzájuk jól illeszkedõ árnyékolót vásárolni és a hibák kijavításában nincs profi szervizháttér a tulajdonosok segítségére.

Az ilyen tetõablakok sok bosszúságot okoznak, pedig egy jó tetõtéri ablak azon kívül, hogy a fény és friss levegõ forrása, a könnyû kezelhetõsége, árnyékolhatósága és nem utolsósorban jó hõszigetelõképessége miatt a tetõtér egyik legfontosabb építõeleme. Cserélje régi tetõablakát VELUX tetõtéri ablakra, hiszen a VELUX termékrendszer hosszútávú megoldást jelent eddigi problémáira.
Kiemelt ajánlataink
Kérjen egyedi ajánlatot, mert megéri! Tegye a termékeket az ajánlatkérő listára! Munkatársaink munkaidőben a +36 24 536 521 telefonszámon érhetőek el.
Az Ön listája jelenleg üres.